Costa Rica & Panama: twee verrassende incentive bestemmingen!

Na een comfortabele rechtstreekse vlucht met KLM landen in april een aantal uitverkoren reisspecialisten op de nationale luchthaven van Panama. Na een korte stop was het tijd voor de laatste etape op deze eerste reisdag, namelijk de minder dan één uur durende vlucht naar San Jose, Costa Rica.

Na een korte transfer en een culinaire ontvangst in het Marriott Hotel San Jose was het de hoogste tijd om de slaap te vatten. Nieuwsgierig naar Costa Rica als incentive bestemming verlieten we San Jose en maakten we voor het eerst kennis met het prachtige landschap. Diversiteit in een incentive programma is een absolute must waarbij verschillende transportmiddelen een verrassend effect geven. Dus ook wij als reisspecialisten moesten eraan geloven, ter land ter zee en in de lucht! Zo hebben we een prachtige en rustgevende jungletour gemaakt te paard. Een duik in het heldere water van de watervallen aan het einde van de tocht was heerlijk verfrissend.

Eén van de must-do’s in Costa Rica is natuurlijk een sky trekking dwars door en over het Nationaal Park Arenal. Hangend aan een stalen kabel verleg je je eigen grenzen en voel je de adrenaline door je lijf gieren als je over de boomtoppen en diepe ravijnen suist!  Het warme, dampende water van de hotsprings van The Royal Corin Resort Loto Spa brengen je weer terug op aarde. Wakker worden met een fantastisch uitzicht op de Arenal vulkaan die zich langzaam uit de mist optrekt is absoluut een uniek moment dat je niet snel vergeet.

Een binnenlandse vlucht met een privé propeller vliegtuigje zorgt zelfs bij de meest ervaren reisspecialisten nog voor een brede glimlach op het gezicht. Wat volgt is een waanzinnig uitzicht over het schitterende natuurlandschap van Costa Rica. We ruilen dichtbegroeide regenwouden, groene bergtoppen, vulkanen en dampende hotsprings  in voor uitgestrekte rietsuikervelden en heerlijke stranden in El Viejo. Een bestemming die zich uitstekend leent voor een ontspannen jeepsafari waarbij we kennismaken met de locale bevolking, de kust en we terug in de tijd gaan tijdens de lunch op een authentieke haciënda. Kortom voor wie opzoek is naar een groene incentive in het breedste zin van het woord en waarbij men wordt uitgedaagd tot grensverleggende acties dan is Costa Rica dé juiste bestemming!

Het bezoek aan Panama was een absolute eyeopener, wat een verrassende incentive bestemming! Niet alleen wordt hier de Atlantische Oceaan met de Stille Oceaan verbonden door het wereldberoemde Panamakanaal, ook vind je hier alle ingrediënten voor een bijzonder en divers incentive programma. Met veel lichtwerk en opzwepende muziek redden we Panama stad in, de VIP discobus stopte verrassend genoeg in de oude stadwijk Viejo. Het trendy dakterras van het Tantalo Hotel gaf een fantastisch uitzicht op deze authentieke stadswijk waar veel gebouwen op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Het contrast is des te groter wanneer niet veel verderop verlichte wolkenkrabbers de skyline van Panamastad verlichten.

Niet ver buiten Panamastad, varend in een longtailboot en worden begroet door de kleurrijk versierde Embera indianenstam is toch wel uniek. Na een muzikale ontvangst worden we begroet door het opperhoofd die ons uitnodigt voor een heerlijke lunch geserveerd in bananenbladeren. Na de zogeheten verplichte dansuitvoeringen is er voldoende tijd om het kleinschalige indianendorpje te verkennen. Ondanks de vraag hoe authentiek dit bezoek is waan je je toch even in een hele andere wereld en is dit een unieke beleving.

Waanzinnig is het om je geheel nietig te voelen wanneer je in een bootje naast een enorme tientonner containerschip vaart! Een duik in de geschiedenis van de aanleg van het Panamakanaal tijdens een historische treinrit maakt het verhaal écht af. Waan je even als Robinson Crusoe wanneer je aanlegt bij één van de 300 idyllische San Blas eilandjes met wuivende palmbomen. Helemaal uniek is t om dit per watervliegtuig te doen! Maar een avontuurlijke jeepsafari dwars door het tropisch regenwoud is ook absoluut geen straf. Zoals gezegd, Panama is een verrassende incentive bestemming met een kleurenpalet aan mogelijkheden!